rolleigrafie.nl

[ English ] [ Nederlands ]

© 2022 Ferdi Stutterheim

Thuis > Onderhoud en reparatie

Inleiding

In de meeste gevallen wordt hier onder doorverwezen naar mijn Engelstalige websites. Voor de 6×6 cm tweeogige spiegelreflexcamera’s is al een Nederlandstalige bladzijde beschikbaar. Hier zijn alleen die adressen opgenomen die voor ons redelijk bereikbaar zijn. Daar staat ook enige informatie over de reparatieopties voor de andere Rollei(flex) modellen. Wereldwijde adressen staan op de Engelstalige bladzijde.

Onderhoud en reparatie

  1. Rollei 35
  2. Rolleicord, Rolleiflex 6×6 cm
  3. Rolleiflex 4×4 cm
  4. Rolleiflex SL 66
  5. Rolleiflex Systeem 6000

Lijsten

Reparateurs geven doorgaans niet met zoveel woorden aan dat ze ook de Rolleiflex 4×4 cm aannemen voor reparatie. Sommigen doen dat wel. Er is van uitgegaan dat ‘alle tweeogige models’ ook de kleine 4×4 camera’s omvat. De 4×4 cm lijst is daarom grotendeels gebaseerd op de lijs van zijn grote broer met weglating van die reparateurs die uitdrukkelijk aangeven niet te werken aan de 4×4.

De situatie met betrekking tot de camera’s het Rolleiflex 6000 System is moeilijk. Er werkten al niet velen aan (de electronica van) de SLX and de 6000 modellen, nu nog minder. Onderdelen zijn in een aantal gevallen niet meer voorhanden. Na het laatste faillisement zijn nog bechikbare onderdelen gebruik om complete camera’s samen te stellen, waardoor bij de fabriek nu nauwelijks onderdelen te verkrijgen zijn. Soms is het eenvoudiger een defecte camera geheel te vervangen. Men heeft dan meteen een voorraadje reserve onderdelen voor toekomstige reparaties.